2017-04-01

Чесбомб стана основен спонсор на уникален фестивал по блиц шахмат на открито в София


На 06.05.2017 в София се проведе първият фестивал от веригата Chessbomb Tour 2017. Организирането на верига турнири по блиц шахмат, които се провеждат на открито в централните градини на София, Пловдив, Варна и Бургас, е уникална за България новаторска инициатива. С нея за пореден път се наложи престижа на ЧесБомб задругата, обединяваща шахматния портал Chessbomb.com и ШК ЧесБомб – Пловдив. Екипът на ЧесБомб се стреми да осъвременява и модернизира стандарта за излъчване и достъп до шахматни партии от целия свят на живо, за обучение и за провеждане на шахматни турнири у нас. След като върна закритите шахматни турнири в календара на България с  Магура 2016, ентусиазираният и непознаващ пречки екип на ChessBomb сега изведе българския шахмат на открито в забавно шахматно турне и отново напомни на шахматното общество позабравения девиз „Всички сме едно семейство" (Gens una sumus).
IMG_1372 (1).jpg
На Гергьовден, в Деня на храбростта и Българската армия, след официалния парад последва грандиозно шахматно и културно шоу. На видеоекрани се излъчваха кадри от събитието, придружено от звуците на класическа музика.
IMG_3631.jpg
Турнирът откри най-младата депутатка Теодора Халачева.
Deputat IMG_1295.jpg
Радостни емоции донесе присъствието на шахматната прима ГМ Антоанета Стефанова. Тя стана лице на събитието и търпеливо се снима с всичките си фенове, като донесе незабравима радост на много деца и шахматни любители.
18358832_718451218280044_6563494295590075764_o.jpg
Артистът Йордан Данчев и Радослав Атанасов, доцент по шахмат от НСА, постоянно коментираха случващото се и забавляваха присъстващите. Организаторите предвидливо бяха осигурили шатри, които да скрият участници и публика от очакваните валежи, но времето беше благоприятно и дъждът застина в наблюдение на шахматните партии.

Bob IMG_1314 (1).jpg

В трите турнира от шахматния фестивал: А – професионалисти (шахматен рейтинг по-голям от 2100), Б  любители (шахматен рейтинг по-малък от 2200) и В  деца (до 16 години) взеха участие близо 150 шахматисти от всички възрасти, а множеството от родители, треньори, придружители и любители на шахматната игра наблюдаваха и се вълнуваха отстрани. Шахматната надпревара се проведе в 9 кръга по Швейцарска система с контрола за игра по 5 минути на състезател, с добавени по 3 секунди на ход.
Благодарение на спонсорите  „Вафли Хели”, „Лактима Балкан” и „Бачково” състезателите можеха да се подкрепят по всяко време с минерална вода и лакомства.

IMG_3568.jpg

         В забавна томбола в почивките между партиите козметичната фирма „Рефан” раздаде 60 подаръчни комплекта. Танцов ансамбъл „Хорце” зарадва най-малките участници с рекламни чаши, сувенири и талони за безплатни тренировки. Софийската таксиметрова фирма „Такси стар” подари на всички участници  безплатно пътуване на стойност от 3 до 10 лева.

IMG_3557.jpg
    
          Любовта към шахматната игра и доброжелателството бяха доминиращи по време на цялата проява. Шахматисти и съдии получиха подкрепа от присъединилите се от паралелно провеждащия се шахматен турнир по стандартен шахмат – Шахматен фестивал на генерациите Купа „Средец“.
Партиите на водещите гросмайстори в турнир А предизвикаха най-голям интерес. В него участваха 22 шахматисти. ММ Радослав Димитров спечели турнирната победа. На второ място се класира ГМ Кирил Георгиев, а трети стана ГМ Александър Делчев. Специална награда за сеньор спечели ГМ Петър Великов, а награда за състезател до 20 години спечели Владимир Сергеев Петров.

IMG_3708.jpgIMG_3706.jpg

Най-многобройна беше любителската група, участваща в турнир Б – в нея взеха участие 72 шахматисти.
IMG_20170506_152354.jpgIMG_20170506_152342.jpg

Победител стана ММ Мартин Петров, а второто място спечели Росен Илчов. Третото място извоюва Горан Кръстев,  четвърти стана Цецко Тодоров. Емил Иванов се окичи със специалната награда за първо място „сеньор“. Приз получи „доайенът“ в градинката – 82-годишният Лазар Цветков.
    При жените първа награда спечели Габриела Антова, а втора стана Виктория Букхтеева. Първа награда за шахматисти с рейтинг по-малък от 1800 спечели Николай Чолаков. Втора бе за Калоян Тодоров.
       В най-емоционалната група на децата до 16 години – турнир В – участваха 49 състезатели.

IMG_3696.jpg

Убедително, с цели 8 точки, Матей Петков си тръгна с голямата награда – лаптоп. Второ място и смартфон със 7 т. спечели 14-годишният Стоян Орлинов Стоянов. Трето място извоюва пловдивската звезда и многократна шампионка на България - Виктория Радева. 

IMG_3823.jpg

Най-добре представила се шахматистка до 14 години бе Елиф Мехмед, а Лъчезар Колев стана първи в групата до 12 години. В групата до 10 години победител е Светлен Иванов с 5,5 т. Всички малки шахматисти получиха предметни награди, които избираха по свой вкус от импровизиран базар с подаръци. Приятните изненади оставиха всички доволни.

IMG_3905.jpg

На закриването наградите връчиха общинските съветници Борис Цветков и Калоян Паргов. Победителите в трите турнира ММ Радослав Димитров, ММ Мартин Петров и Матей Петков получиха и купи, изработени от фирма „Арт лайн“ ЕООД – Пловдив.

IMG_3947.jpg

Наградният фонд беше внушителен за състезание от такъв формат – 6000 лв. Турнирът се осъществи благодарение на Община София и основния спонсор – международния шахматен портал ChessBomb.com.

IMG_3939.jpg

Резултатите можете да разгледате подробно на http://www.chess-results.com/. Запис от събитието можете да видите на https://www.youtube.com/watch?v=ia_nVK_NM9Y
Във финалния турнир, който ще се проведе в Пловдив на 16 и 17 септември, ще продължат Радослав Димитров, Кирил Георгиев, Александър Делчев, Мартин Петров и Матей Петков. Те ще могат да премерят сили с десет от най-добрите играчи в световния шахматен елит. Следващият турнир от веригата ще се проведе на 03.06.2017 в гр. Пловдив в Цар Симеоновата градина. След това битките се пренасят на морето: Варна  – 1 юли и Бургас – 5 август 2017 г.