2017-08-05

Четвъртият фестивал от шахматната верига ChessBomb Tour 2017 завладя Бургас

На 05.08.2017 в гр. Бургас се проведе четвъртият фестивал от веригата ChessBomb Tour 2017. Организирането на верига турнири по блиц шахмат, които се провеждат на открито в централните градини на София, Пловдив, Варна и Бургас, е уникална за България новаторска инициатива. С нея за пореден път се наложи престижа на ЧесБомб задругата, обединяваща шахматния портал ChessBomb.com и ШК ЧесБомб – Пловдив. Екипът на ЧесБомб постоянно се стреми да осъвременява и модернизира стандарта за провеждане на турнири у нас.

 

Поредният великолепен празник от шахматното ChessBomb лято се проведе в сенките на Морската градина в гр. Бургас, с любезното разрешение на Община Бургас. Този път специални гости на официално откриване бяха видните бургаски гросмайстори - състезателката и треньорка на ШК „Бургас 64“ – Виктория Букхтеева, Тиличеев и 6-кратният шампион на България – Виктор Спасов.
Този път турнирите от шахматния фестивал бяха два: турнир АБ4 за всички желаещи шахматсти от група А и група Б и турнир В4 – за група В – деца до 16 години (родени след 01.01.2001 г.). В тях взеха участие 85 участници от всички възрасти, между които 3-ма гросмайстори и 5-ма международни майстори. А множеството от родители, треньори, придружители и любители на шахматната игра наблюдаваха и се вълнуваха отстрани. 
 


Шахматната надпревара се проведе в 9 кръга по Швейцарска система с контрола за игра по 5 минути на състезател, с добавени по 3 секунди на ход. В турнир АБ4 участваха 53 шахматисти от 6 държави. Първите 12 партии на турнир АБ се излъчваха директно от шахматния портал. Първите 12 партии на турнир АБ4 се излъчваха директно от шахматния портал ChessBomb.

Най-интересната партия от всеки кръг беше прожектирана на голям видео екран. На него и ГМ Александър Делчев коментираше играта и даваше разяснения.
 
След уникален финален спринт, със 7,5 точки от 9 възможни ГМ Васил Спасов, 6-кратен шампион на България, успя да завладее първото място на бургаския фестивал.


Място във финалния турнир на ChessBomb Tour 2017 извоюваха Николай Ставрев и ГМ Красимир Русев, финиширали на трето и четвърто място със 7 точки.


Втори стана бургаският шампион Вячеслав Тиличеев също със 7 т. от 9 партии. Победителите в турнирите бяха удостоени със специално изработени стилни купи, дизайн и изработка на ММ Веселин Пантев и студио„АртЛайн“ Пловдив. 
В специалните категории победител при шахматистите с ЕЛО под 2200 стана ММ Мартин Петров с 6 т. и 7-мо място в генералното класиране.В категорията "жени" най-добре се представи с 6 т. и 10-то място ММ Елица Раева, републиканската шампионка за 2016 г. Заредена с лятно настроение очарователната шахматистка изигра шахматния блиц на ролери. 
 

Специалната награда за жени стана притежание на Виктория Бухтеева с 4,5 т. и 32-ро място. Специалната награда при сеньорите над 60 години спечели бургазлията Ангел Ангелов с 5 т. и 20-то място в генералното класиране. Победителите в специалните категории получиха парични и предметни награди от козметичната фирма „Рефан” и безплатен акаунт за шахматния портал ChessBomb.com.
В турнир В, най-емоционалната група – на децата до 16 години, участваха 32-ма състезатели.


Голямата награда – чисто нов таблет спечели Роман Гаврилин от Русия. Той победи убедително със 7,5 т. от 9 игри и получи купата и първата награда.


Антон Петров завоюва второто място и смартфон със 7 точки, а Станислав Ботев с 6,5 т спечели камера и трето място.
В отделните категории първите места взеха: Ивайло Генов (6,5 точки, категория "до 14 години"); Явор Николов (5,5 точки, категория "до 12 години"); Николай Желев (5 точки, категория "до 10 години"); Иван Т. Иванов (4,5 точки, категория "до 8 години").

Всички малки шахматисти получиха предметни награди и си тръгнаха щастливи и доволни.


Благодарим на нашия съдийски екип в състав Ружка Генова и Здравко Недев, които отново доказаха своя професионализъм. На закриването наградите връчиха организаторите – гросмайсторския тандем Емилия Джингарова Александър Делчев от ШК ЧесБомб Пловдив и Борислав Ризов от шахматния портал ChessBomb.com. Победителите в двата турнира ГМ Васил Спасов и Роман Гаврилин ще могат да премерят сили с десет от най-добрите играчи в световния шахматен елит в заключителния турнир от веригата в Пловдив. Турнирът се осъществи благодарение на Община Бургас и основния спонсор – международния шахматен портал ChessBomb.com.
Резултатите можете да разгледате подробно на chess-results и в коментара на ГМ Ружка Генова. Повече за това как протекоха първият и вторият фестивал от ChessBomb Tour 2017 може да видите в блога на ChessBomb. Първите 12 партии на турнир АБ се излъчваха директно от шахматния портал ChessBomb. Ако сте ги пропуснали можете да ги гледате на https://www.chessbomb.com/arena/2017-chessbomb-tour-blitz-burgas . Всички снимки от фестивала можете да разгледате във Фейсбук страницата на ШК ЧесБомб - Пловдив.
Веригата ще продължи с ретроспекция към Третия шахматен фестивал от веригата, който ще се проведе на 09.09.2017 в гр. Видин.